pátek 5. června 2009

Babočka admirál

Samec



Samice







Vajíčka




Kukla



Babočka admirál (Vanessa atalanta Linné, 1758) je jeden z největších denních motýlů Česka z čeledi babočkovitých. Rozpětí křídel dosahuje šesti centimetrů. Je rozšířena v téměř celé Evropě, severní Americe, Asii a severní Africe. Vyskytuje se převážně v teplejších oblastech, ale v létě migruje i dále na sever. U nás výjimečně přezimují. Velmi charakteristické jsou oranžové pruhy a bílé skvrny na předních křídlech, které jsou velmi kontrastní k tmavě hnědému podkladu. Housenky se živí kopřivami, dospělci nektarem a na podzim mnohdy zralým ovocem.

Charakteristika: Motýl 5,5 až 6,3 cm velký. Křídla jsou zbarvená černě, na předních jsou vepředu velké bílé skvrny a středy předních křídel se táhne červený pruh. Zadní křídla jsou černá, jen okraje jsou lemovány červeným pruhem, ve kterém jsou černé tečky. Spodní strana předních křídel je zbarvena podobně jako vrchní, akorát barvy jsou mnohem méně výrazné. Spodní strana zadních křídel je hnědá, se složitou tmavěji hnědou kresbou. Samičky jsou podobné samečkům. Babočka admirál výborně létá.
Housenka je černá s bílými tečkami a ostny. Housenka umí hedvábným vláknem uzavřít list, ve kterém se v bezpečí může živit potravou.

Stav: Hojný druh.

Výskyt: Evropa, severní Afrika, Asie a Severní Amerika.

Prostředí: Louky, zahrady a sady. Spatřit ho můžeme ve dvou generacích od května do října. Je to tažný motýl, který migruje z Velké Británie do pevninské Evropy a ze Středomoří na sever Evropy. Migruje až na vzdálenosti 2 000 km, které zdolává tam i zpět. Zřídka i může přezimovat v chladnějších oblastech.
Rozmnožování: Samička klade žebrovaná a kulatá vajíčka na spodní stranu listů kopřiv.

Potrava: Motýli se především živí nektarem šeříků, bodláků a na podzim často na spadaném ovoci.
Housenky se živí kopřivou dvoudomou (Urtica dioica).

Aktivita: Denní.


















Žádné komentáře:

Okomentovat