sobota 6. června 2009

Babočka síťkovaná

Kukla



Samice letní varianty



Samec letní varianty



Samec jarní varianty



Samice při kladení vajíček na kopřivu



Tmavá varianta



Světlá varianta



Housenka



Samice jarní arianty


Babočka síťkovaná (Araschnia levana) je denní motýl z čeledi babočkovitých, nejmenší babočka v ČR.


Vzhled

Velmi zajímavá je zvláště kvůli nápadným sezónním proměnám , takže v dřívějších dobách byla každá forma považována za jiný druh! Proměny babočky jsou závislé na ekdysteroidních hormonech, jejichž uvolňování je dáno délkou dne.

  • Jarní forma líhnoucí se z přezimujících kukel je rezavě červená s bílými (zažloutlými) a černými poli. Je vývojově původní.
  • Letní forma je převážně černá s bílými poli a políčky se zbytky rezavého zbarvení.

Obě generace mají na spodní straně křídel bílou síťku.

Rozšíření

Babočka síťkovaná je rozšířená po celém území Eurasie. V minulosti byla v některých obdobích velmi vzácná, dnes je to běžný denní motýl, vyskytující se od nížin až po hory (tam pouze občas chybí druhá forma).

Způsob života



Tento motýl se většinou sdružuje do skupinek. Živí se nektarem. Vajíčka klade většinou na kopřivy a to atypicky na spodní stranu listu, kde pak žije i housenka. Ty žijí nejprve pospolitě a později se zdržují osamoceně rozptýleny po rostlině. Housenky jsou zbarveny tmavě hnědě a na hřbetě mají tmavé trny.



Jarní forma

Velikost

28–40 mm

Ekologie

Jarní forma s převažujícím oranžovým zbarvením, která se vyskytuje u motýlů 1. generace od první poloviny dubna do poloviny června, ve vyšších polohách do konce června. Motýli jarní generace jsou o trochu menší než motýli letní generace, samičky jarní generace mají na křídlech více oranžové barvy než samečci.



Letní forma

Velikost:
28-40 mm

Ekologie:
Letní černá forma s bílým pruhem, která je v průměru až třikrát početnější než jarní forma.K formě prorsa se řadí i motýli s jedním až třemi slabšími oranžovými pruhy podél okraje křídel.Ve většině případů jde o druhou generaci, která se na většině území ČR obvykle vyskytuje od konce června do poloviny srpna.



















Žádné komentáře:

Okomentovat