pátek 5. června 2009

Babočka kopřivová

Spodní strana křídel



Kukla krátce před vylíhnutím



Starší housenky jsou samotářské



Mladé housenky žijí ve skupinách




Samička



Samec


Babočka kopřivová je druh motýla z rodu baboček, patřících do čeledi babočkovitých . Svoje druhové jméno dostal podle živné rostliny housenek – kopřivy dvoudomé.

Jde o jednoho z nejhojnějších motýlů, který se vyskytuje v celé Evropě, přes Rusko, Asii po Japonsko, od nížin až po vysoké hory. Létá od března do října.Není vázaný na žádný konkrétní typ stanoviště a tak jej lze nalézt v zahradách a parcích, na okrajích lesů a luk, v příbřežní vegetaci, vzácní nebývají ani ve velkých městech.

Nepatří mezi velké motýly, protože délka předních křídel je 22 až 30 mm. Křídla mají typickou oranžovo-červenou barvu s černými skvrnami, především na okraji předních křídel. Dolní okraje křídel jsou lemovány modrými skvrnami na černém pozadí. Od podobné babočky jilmové se liší bílou skvrnou na předním okraji křídel u jejich špičky, což umožňuje jejich snadné vzájemné rozlišení.




Popis

Jako všichni ostatní motýli prochází babočka kopřivová dokonalou proměnou. Jeho životní cyklus má čtyři stádia, během kterých se jedinec vyvíjí od vajíčka až po motýla. Prvním stádiem je vajíčko, druhým larva (v případě motýlů housenka), třetím kukla a posledním dospělec neboli imago. Vzhledově se všechna tato stádia výrazně liší.

Vajíčko

Babočka kopřivová klade soudečkovitá vajíčka ve skupinách na spodní stranu listu hostitelské rostliny, kterou je kopřiva dvoudomá.Vajíčka jsou tmavě zelená s osmi světlejšími žebry.

Housenka

Z vajíčka se vylíhne housenka, která dosáhne délky přibližně 3,5 cm. Její tělo je pokryto kratšími trny, které mají odradit případné predátory před jejím pozřením. Povrch housenky má tmavě černozelenou barvu s podélnými žlutými pruhy na stranách a na hřbetě. V období před zakuklením žijí housenky v horních částech kopřiv v malých skupinách nebo samy, v období prvního instaru se zdržují ve společných hnízdech. Kromě ochrany jim to umožňuje i vývoj za relativně nízkých teplot. Následně se housenka zakukluje. Během této doby dochází k vývoji motýla.





Dospělec

Dospělý motýl je veliký 40 – 50 mm, délka předních křídel je 22 – 25 mm (některé zdroje uvádějí až 30 mm). Babočka má nápadně oranžovo-červená křídla a tmavé tělo. Na křídlech má několik poměrně velkých černých skvrn, většinou u horního kraje předního páru křídel. Křídla jsou na dolním okraji lemována řadou modrých skvrn na černém pozadí. Mezi poslední černou skvrnou a špičkou předního křídla je výrazná bílá skvrna.

Spodní strana křídel je šedohnědá, ostře rozdělená mezi světlou vnitřní a tmavší vnější část. Okraje křídel má mírně zubaté. Samci jsou menší než samice a mají štíhlejší křídla.

Žádné komentáře:

Okomentovat