sobota 6. června 2009

Bělásek zelný

Samička







Samec



Kukla



Housenka



Vajíčka



Bělásek zelný


Popis

Větší, nápadně bílý motýl, který se vyznačuje klikatým letem. Často let přerušuje a usedá na květy. Složí-li křídla, je na jejich nažloutle zbarvené spodní straně patrné jemné a černé poprášení. Samičky jsou trochu větší než samečci a mají na předních křídlech dvě velké, černé, okrouhlé skvrny. Ty u samečků na svrchní straně křídel chybí, jsou však, stejně jako u samiček, zřetelné na straně spodní, ale ne vždy tak výrazně. Nejdůležitější rozdíl od běláska řepového, kterému se velmi podobá, je sytě černá a ostře ohraničená skvrna na špičce předního křídla. Způsob letu je klidnější než u menších příbuzných bělásků.
Je běžný v celé Evropě a v severní Africe.
V zahradách i v otevřené krajině vyhledává rozkvetlé bodláky a bobovité (motylokvěté) rostliny. Početnost v různých letech kolísá. Před ptáky je chrání silně odpudivé, jedovaté látky, které se v jejich těle vytvářejí.

Rozmnožování

Housenka žije na brukvovitých rostlinách (v zahradách např. na zelí). Samičky snášejí 200 - 300 žlutooranžových vajíček obvykle na spodní stranu listu. Housenky se líhnou po deseti dnech. Vývoj housenek trvá asi měsíc. Housenka před zakuklením měří 4 - 5 cm. Kukla je žlutozelená s tmavými skvrnkami. Motýli se líhnou často hromadně, obvykle v ranních hodinách. V průběhu jednoho roku se vyskytuje ve více, obvykle dvou nebo třech generacích, kukla přezimuje. Motýli létají i v chladnějším a méně slunečném počasí.


1 komentář: