sobota 6. června 2009

Bělásek řepkový


Samec




Samice




Housenka




Samec běláska řepkového má stejně jako samec běláska řepového na předním křídle kromě tmavého vrcholu jen jednu tmavou skvrnu. Běláska řepkového rozlišíme od běláska řepového podle žilek naspodu křídel. Jsou šedozeleně poprášené. Bělásek řepkový se rovněž vyskytuje v zahradách a na obdělávaných plochách, avšak nejraději obývá otevřenou krajinu: světlé lesy, mýtiny, louky i okolí potoků. Podle rázu krajiny vytváří zpravidla dvě pokolení: od května do června a od července do srpna. Pouze v teplých letech vzniká ještě třetí generace v září. Vajíčka jsou zelenavá a samice je klade jednotlivě. Housenky žijí především na planě rostoucích rostlinách brukvovitých, ale také na brukvi, hořčici a na dalších pěstovaných druzích. K živným rostlinám patří také rezeda, řeřišnice, huseník, česnáček aj. Kukly posledního pokolení přečkávají zimu. Rozpětí předních křídel: 35 –45 mm.


Je všeobecně rozšířen po celé Evropě (s výjimkou některých ostrovů) přes Asii až po Japonsko. V České republice je rozšířený a hojný všude. Otevřená populační struktura umožňuje rychlé osídlování přechodných biotopů. Je schopen žít na všech lokalitách. Jarní generace je hojnější ve vlhčích a stinnějších biotopech, zatímco druhá na sušších lokalitách ve volné krajině.

Vytváří dvě generace. První od března do května, druhou od července do srpna. V teplejších oblastech vytváří částečnou třetí generaci od září do října. Doba letu bývá značně variabilní. Někdy se stává, že část kukel potomků první generace se v létě nevylíhne, přečkává zimu a líhne se až následující jaro. Živné rostliny housenek tvoří celá řada druhů z čeledi brukvovitých, přičemž spektrum živných rostlin je omezeno na divoce rostoucí druhy. Z toho vyplývá, že není ani potencionální škůdce. Samice klade vajíčka na listy těchto rostlin jednotlivě. Larvální vývoj trvá 20 dní. Přezimuje ve stadiu kukly.

Samice se páří nejméně dvakrát, často i častěji, protože to přispívá k prodloužení jejich života i ke zvýšení produkce vajíček. Je to druh s otevřenými populacemi, ne však klasický migrant. Generace se překrývají. Jedinci jarních generací se často zdržují u míst, kde prodělali vývoj.

Tento druh není ohrožen.

Žádné komentáře:

Okomentovat