pátek 5. června 2009

Babočka bodláková

Housenka



Samice



Samec



Délka předního křídla: 27-31 mm
Areál. Kosmopolitní druh. Celá Evropa, Asie, Afrika, Severní Amerika.
Biotopová vazba. Prakticky všudypřítomný druh, preferuje však nelesní biotopy od nížin do hor (v době tahu pozorováno množství jedinců i v nejvyšších polohách alpínského stupně – Praděd 1492 m n. m.).
Živná rostlina housenek. Polyfág. Řada druhů z čeledí Urticaceae, Asteraceae, Malvaceae, Convolvulaceae, Boraginaceae, Verbenaceae a Fabaceae. V ČR především na bodlácích ( Carduus spp.) a pcháčích ( Cirsium spp.).
Vývoj. Vícegenerační. Na jaře k nám přilétají motýli z jihu, u nás jedna až několik generací, na podzim se část imág opět vrací do Středomoří. Samice kladou vajíčka jednotlivě na vrcholky živných rostlin, housenky žijí jednotlivě.
Chování. Solitérně žijící druh, známý svými dálkovými migracemi. Zde je otázkou, jak se při migraci motýli orientují, neboť na jaře směřují na sever a na podzim zase na jih. V závislosti na počasí v jižnějších krajích populace ve střední a severní Evropě značně fluktuují. Samci zaujímají vyčkávací párovací strategii (tzv. ”perching”). Někdy lze pozorovat agregace samců na vyvýšených místech v krajině, tzv. “hilltopping”. Modelový druh pro mnohé fyziologické práce.
Podobné druhy v ČR. Žádné.
Rozšíření v ČR. Všude rozšířený a hojný migrant.
Ohrožení a ochrana. Druh není ohrožen.

Žádné komentáře:

Okomentovat